Ibolya Balogh-Molnár
Sziasztok!


Már régen ígértem, hogy megmutatom, hogyan lehet szépen festeni úgy, hogy ne hullámosodjon föl a papír. A legjobb erre a célra az akvarell papír, amit általában B/2-es méretben, az-az 500x700 mm-esben lehet kapni. (Vastag és szép a textúrája, tökéletes a vízfestéshez.) Ha ezt ketté vágjuk, kapunk 2 db 500x350mm-es lapot. Mindkettőt levágjuk négyzet alakúra, a végeredmény 2db 350x350mm-es lap, ami tökéletes scrapbook háttérnek. A másik lényeges hozzávaló az enyves ragasztószalag, amit szintén papírboltokban ill. művészellátókban lehet kapni. 
A képre kattintva nagyobb méretben is láthatjátok!!!


1. Hozzávalók: Méretre vágott akvarell papír, 4db a rajzlaptól hosszabb ragasztócsík, ill. amire ráragasztjuk, én erre a célra a rajztáblám szoktam használni, mivel fából van felszívja a vizet és hamarabb szárad. Viszont egy idő után elvetemedik és nehéz leszedni a ragasztó maradékokat. A lényeg hogy valami kemény dolog legyen. 


2. Célszerű a fürdőszobában csinálni, én a fürdőkád fölött szoktam. Folyó csap fölött bevizezem a lap mindkét oldalát, lecsöpögtetem és rásimítom a rajztáblára. A felesleges vizet a kezemmel letörlöm. Ilyenkor már felhullámosodhat, de nem kell megijedni, szépen ki kell simítani.


3. Gyorsan kell dolgozni!!! A ragasztó szalagok enyves oldalát is bevizezem és úgy ragasztom oda, hogy a fele a papíron legyen a fele meg a rajztáblán. 


4. Körbe mind a négy oldalát leragasztom, ha hullámosodik el simítom.


5. Kb. így kell kinéznie, még vizesen. Ez után megvárjuk míg megszárad, előfordulhat, hogy közben felválik a ragasztó, ezért érdemes néha ránézni. Én nyáron ki szoktam rakni a napra, télen meg a radiátorra.


6. Amikor megszárad, szépen kifeszül a papír. Ekkor halványan rárajzolom a scrapbook háttér méretét a 12x12 inch-et, ami kb. 30,4 cm. 


7. És máris lehet festeni. Én jelen esetben kávéval :) A vonalon kivűl eső részeken lehet próba ecsetvonásokat húzni.


8. Egy egy réteg között VÁRJUNK meg míg megszárad, így sokkal szebb lesz, úgymond "lazúrosabb". Bőven használhatunk vizet is, nem kell félni, a végén úgy is sima lesz a papír.


9. Nem csak a hátteret készíthetjük el. Tovább is haladhatunk az alkotásunkkal.


10. Az utolsó lépés pedig a levágás. Nagyon FONTOS!!! Csak akkor vágjuk le, ha már teljesen megszáradt, ha van időnk akár egy napot is várhatunk! Előfordulhat, hogy azt hiszük megszáradt, levágjuk és mégis felhullámosodik. Legyünk türelmesek!!! Végül pedig fejezzük be az oldalunkat. Még én se fejeztem be, de ha elkészül megmutatom!!!


Remélem tetszett ez a kis bemutatóm és kedvet kaptatok hozzá, hogy kipróbáljátok!!! Ha túl nagy falatnak tűnik, nyugodtan lehet próbálkozni kisebb darabokkal is. Úgy még biztosabb a siker!!!
Címkék: | edit post
Vélemények: 
6 Responses
 1. Tipitá Says:

  És már készen is van a februári kihívásra készült alkotás!!!:)) Köszi, hogy megmutattad a technikát!


 2. Timi Says:

  Ez nagyon jó Ibolya! és látom már Te is készültél a kihívásra!:)))))


 3. Ahh, de jó végignézni elolvasni, hogy készült!!


 4. Sapimanó Says:

  De jó, hogy megmutattad és leírtad! Így teljesen más, mint elméletben :D

  Az oldalad pedig már most csodás!


 5. Borka Says:

  De jó!!! Nagyon profi vagy Ibolya!!


 6. _eszter_ Says:

  de rég csináltam már ilyet... :P de a Te oldalad nagyon szuper lett!!! nagyon tetszett, de ezt még csak most olvastam. :)


Related Posts with Thumbnails